Welkom bij Tasty Present

Hoe wordt de prijs van chocolade bepaald?

Home » Chocolade weetjes » Hoe wordt de prijs van chocolade bepaald?

Chocolade is méér dan cacao alleen.

Naast cacaobonen zijn er nog diverse andere ingrediënten die van belang zijn voor de uiteindelijke prijs van chocolade. Ivoorkust en Ghana zijn samen goed voor méér dan 60% van de wereldwijde cacaoproductie. Hier wordt de minimum prijs die aan de cacaoboeren wordt betaald jaarlijks door de regering vastgesteld. Alles wat daarná komt, door vraag en aanbod.  Jaarlijks weegt de kwaliteit en het volume van de oogst mee om de prijs van de cacao te bepalen.  De cacaobonen worden op de termijnmarkt aangeboden, onder andere in Londen. De huidige prijs bedraagt per ton (stand per 7augustus 2023) GBP 2714. De verkooprijs van bonen was 1 jaar geleden (7 augustus 2022) nog maar GBP 1719. Helaas is het niet zo, dat een hogere prijs van de cacaobonen automatisch bij de cacaoboeren terecht komt. Voor een groot gedeelte steken de echte grote chocoladejongens, lees; collecterende-, importerende-, en verwerkende-bedrijven, het verschil in hun zak.

Cacaomassa, cacaoboter, melkpoeder en suiker

Maar niet alleen de prijs van de cacaobonen is bepalend voor de wereldwijde verkoopprijs van chocolade. Chocolade bestaat immers uit vier basis ingrediënten: cacaomassa , cacaoboter, melkpoeder en suiker.  Alle vier deze ingrediënten hebben een grote invloed op het eindproduct. Het komt voor dat de cacaobonen historisch duur zijn, maar de prijs van de uiteindelijke chocolade niet of nauwelijks stijgt. Omdat suiker op dat moment goedkoop is. Daarentegen kan het ook zó zijn, dat de prijs van melkpoeder (uit Europa),  door bijvoorbeeld schaarste, een enorme vlucht neemt. Denk hierbij aan de coronatijd of de oorlog in Oekraïne. Duidelijk is dat de vraag naar chocolade nog steeds stijgt, waardoor ook de prijs. Uiteraard zijn ook transport, verpakkingen én niet te vergeten energie van grote invloed op het eindproduct. Als je bedenkt dat de ingrediënten van chocolade uit tientallen verschillende landen komen, spreekt de invloed van transport en energie voor zich.

Herkomsten

Enkele voorbeelden van landen waar ingrediënten vandaan komen; cacaobonen komen voornamelijk uit West-Afrika (Ghana en Ivoorkust). Maar ook uit Azië (Indonesië) of Zuid-Amerika (Equador, Domincaanse Republiek) . De melk en suiker komen meestal uit Europa, daarnaast komt de bekendste vanille uit Madagaskar  en soja uit vaak uit Azië (maar steeds vaker uit Europa).

Vraag en aanbod

Door al deze factoren kan de prijs van chocolade jaarlijks sterk fluctueren. Uiteraard wordt de prijs voornamelijk bepaald door vraag en aanbod, maar zeker ook door de marketingdoelen die de echt grote mondiale spelers aan zichzelf opleggen. Zij zijn het die vaker de verkoopprijzen van chocolade dicteren of in ieder geval sterk beïnvloeden.  Als deze partijen besluiten (elkaar sterk in de gaten houdend) de verkoopprijs, ondanks stijgende prijzen, stabiel te houden en de krimpende verkoopmarge uit eigen zak te betalen, dan volgt de rest van de markt meestal ook. Maar op een X-moment moeten ook deze grote partijen, onder druk van hun shareholders, hun prijzen verhogen.

Prijsverhogingen verwacht

Dit is medio 2023 het geval. Bijna alle partijen in de mondiale chocolademarkt verhogen hun verkoopprijzen. Op dit moment zitten we als totale chocolade-markt in een zogenaamde “perfect storm”; alle seinen staan wat betreft prijsstabiliteit op rood.  Cacao, suiker, melkpoeder en transport…. alles staat onder een behoorlijke prijsdruk. Soms, en dan met name door de heel grote merk-spelers,  wordt de prijs niet zichtbaar verhoogd, maar wordt de markt “gefopt”. Een prijsverhoging wordt dan gemaskeerd door het verlagen van het gewicht per verpakking.  Dat is wat ons betreft een “ver van ons bed show”; wij doen nooit concessies aan het gewicht van onze producten of het tornen aan of veranderen van de kwaliteit van onze eigen chocoladerecepturen.

Offerte of nog vragen?

Vul ons OFFERTEFORMULIER in, gegarandeerd ontvang je binnen enkele (werk) uren jouw offerte in je mailbus. Wij reageren razendsnel. Heb je nog een vraag? Maak dan gebruik van ons CONTACTFORMULIER.

Heerlijke chocolade geschenken

Bestel razendsnel jouw gepersonaliseerde chocoladegeschenken. Verstuur vandaag nog jouw eigen tekst ín chocolade, een foto óp chocolade of een letter ván chocolade. Kies, upload je afbeelding of boodschap, bepaal je tekst op de wenskaart en geef het afleveradres door; klaar. Per stuk of in grote aantallen. Doorgaans vandaag besteld, vandaag verzonden.

ChocoGiftbox 9 Sinterklaas SeizoenChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 9 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende sinterklaasdecoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

5,77
Op vooraad!
ChocoGiftbox 18 Sinterklaas Seizoen 198 gramChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 18 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende Sinterklaas-decoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

10,85
Op vooraad!
Chocolade Kerstboom Red Velvet (175 gram)Tasty Present Chocolade Algemeen 02

De Kerstkleur bij uitstek; warm-fluweelrood, oftewel Red Velvet. De meest sfeervolle kerstbedrukking op een chocolade kerstboom, maarliefst 175 gram. Heerlijk om alleen of met meerdere mensen van te genieten. Kerstchocolade in een wel heel bijzondere vorm. Dit kerstgeschenk is bij uitstek geschikt om per brievenbuspost te versturen. Bestel de chocolade kerstboom per stuk, of in grote hoeveelheden. Wij kunnen ze tot op de deurmat bij de ontvanger(s) afleveren.

8,75
Op vooraad!
Kies de gewenste letter en het formaat. Onze Extra Large letters zijn 200+ gram, Large 175 gram en Medium 80 gram. Je kunt per letter meteen de gewenste hoeveelheid bestellen.
Vanaf 3,12
Chocotelegram 14 GeschenkdoosChocotelegram 06

Breng je persoonlijke wens over in chocolade met onze Chocotelegram! Met 14 chocoladeblokjes is het mogelijk een geheel eigen tekst in chocolade samen te stellen. Type eenvoudig jouw tekst door middel van het chocolade-toetsenbord. Klik hiervoor op de knop "personaliseer je chocolade". Voeg emoticons of andere afbeeldingen toe om jouw persoonlijke chocolade telegram ook echt jóuw cadeau te maken. Voor bijna iedere gelegenheid zijn er afbeeldingen beschikbaar. Iets te vieren? Kies dan voor een taart, ballonnen of een champagnefles. Maar ook om bijvoorbeeld iemand een pluim te geven hebben we chocolaatjes, zoals een gekleurd 'goed gedaan' -duimpje. Het Chocotelegram wordt gemaakt van (h)eerlijke duurzaam geproduceerde Cocoa Horizons Belgische chocolade.

10,35
Op vooraad!
Pakket van 50 logoblokjesChocoImage 04

Een chocolade blokje, gemaakt van een laagje witte- en melk-chocolade, voorzien van je bedrijfslogo, tekst of afbeelding. De chocolaatjes worden individueel verpakt in een gouden tray met transparante deksel. Hierdoor ideaal om uit te delen op een beurs of evenement, of om bijvoorbeeld deze te presenteren op de receptiebalie. Door middel van een speciaal print procedé kunnen wij met eetbare kleurstoffen iedere gewenste afbeelding op chocolade printen.

42,00
Op vooraad!
Luxe Kerstbonbons 180 gramTasty Present Chocolade Algemeen 02

Sfeervolle geschenkdoos met heerlijke handgemaakte bonbons en aangevuld met 4 pralines met kerstmotief. Jouw eigen bedrijfslogo op de vier hoeken? Dat kan. Informeer naar de mogelijkheden. Onze chocolade is duurzaam geproduceerd, onder Cocoa Horizons certificering. 

12,75
Op vooraad!
Sinterklaas Duo 200 gramTasty Present Chocolade Algemeen 03

Is een keuze tussen chocoladeletter en kruidnoten moeilijk? Dan geef je ze toch allebei! Een heerlijke chocoladeletter S melk (80 gram) én een mix van gechocolateerde kruidnoten (120 g), samen in  een mooie geschenksleeve. 

8,75
Op vooraad!

Vragen?

Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar. Je kunt ons ook een e-mailbericht sturen of maak gebruik van ons contactformulier. Wil je een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van dit formulier.