Welkom bij Tasty Present
0

Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Start met winkelen

Over cacao en chocolade gesproken

Home » Chocolade weetjes » Over cacao en chocolade gesproken

In tegenstelling wat lange tijd is aangenomen, is het gebruik van de cacao boon 500 jaar ouder. Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen uit het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen. Amerikaanse wetenschappers vonden brokstukken van meer dan 3000 jaar oude kruiken, waaraan resten van cacao kleefden. Uiteraard leken de eerste cacao drankjes in niets op de huidige chocolade producten; heet geserveerd, bitter en zuur, “op smaak gebracht” met meestal scherpe specerijen, denk hierbij aan rode peper.

De geschiedenis van cacao en chocolade

Meer dan 3000 jaar geleden woonden de Olmeken in het tropisch regenwoud, gelegen in midden Amerika. Algemeen wordt aangenomen dat zij de grondleggers van het gebruik van de cacaoboon en het kweken van de cacaoboom waren. Deze Olmeken waren een van de oudste beschavingen in Midden- en Zuid-Amerika. Na de ondergang van de Olmeken-cultuur, omstreeks 300 na Christus, vestigden de Maya’s zich in dit vochtige en warme gebied, ten zuiden van het huidige Mexico. Dit vochtige klimaat was ideaal voor het kweken van de cacaoboom. Op tekeningen en hiërogliefen uit deze periode staan regelmatig cacao peulen afgebeeld. Het is bekend dat de Maya’s een bittere cacaodrank dronken die gebruikt werd voor heilige rituelen.

Na de ondergang van het Maya rijk, omstreeks 900 na Christus, werd het gebied bewoond door de Azteken. Ook de Azteekse beschaving steeg tot grote hoogte maar werd uiteindelijk vernietigd door de Europese veroveringsdrift. De Spanjaard Hernán Cortés veroverde het rijk met list, bedrog en veel geweld. De Azteken verbonden cacao met Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Zij dronken een chocoladedrank, die ze xocolatl noemden, vaak op smaak gebracht met vanille, chilipeper en piment. De drank zou vermoeidheid tegengaan en de lust opwekken. De drank werd onder andere gebruikt aan het hof van keizer Montezuma. Niet alleen als een drank voor de religieuze doeleinden en voor de rijken, maar de cacao boon werd ook door de Azteken gebruikt als betaalmiddel. Het was een product dat status verleende aan de eigenaar.

Cortés, als Spaanse conquistador (veroveraar) op zoek naar goud, veel goud, zag al gauw de economische waarde in van de cacaoboon. Hij begon met het aanleggen van plantages en het verschepen van de bonen naar Spanje. In 1585 werd cacao voor het eerst op commerciële schaal van Veracruz naar Sevilla vervoerd. Cacao werd toen alleen gedronken, waarbij de Europeanen er suiker aan toevoegden en de chilipeper weglieten. Hierna verspreide de populariteit van de cacao zich snel over Europa. In de 17e eeuw was chocolade een luxeproduct,  dat vooral gebruikt werd door de welgestelden en de adel. Uiteraard waren de “Hollanders” van de VOC er als de kippen bij en plantten de cacaoboom in de toenmalige Indische koloniën. Zo verspreidde de cacaoboom zich over alle geschikte landen rond de evenaar; zowel in Amerika, Afrika als Azië.

In 1828 deed Coenraad J. van Houten een belangrijke uitvinding waarmee op eenvoudige wijze het vet van de cacaomassa kon worden gescheiden. Deze techniek kreeg wereldwijd navolging. Eind 18e eeuw begon chocolade in prijs te dalen, zodat het een echte volksdrank kon worden. De eerste eetbare chocolade zou in 1847 zijn gemaakt door de Britse Quaker Joseph Fry.

Waar ter wereld wordt de cacaoboon aangeplant?

Cacaoteelt beperkt zich tot bepaalde gebieden op onze aardbol, heeft veel warmte en veel vocht nodig. De cacao productiegebieden liggen allemaal tot aan de 23e breedtegraad, aan beide kanten van de evenaar. Hierdoor beperkt de cacaoteelt zich tot midden-en zuid- Amerika, Azië en Afrika.

Cacao-variëteiten

Voor de cacaoteelt is men wereldwijd afhankelijk van maar vier cacaovariëteiten, waarvan de laatste drie kwalitatief de top vormen.

Forastero: bijna 80 % van het totale volume bestaat uit deze cacaosoort. Voornamelijk afkomstig uit “de cacaoschuur van de wereld”; westelijk Afrika. Met name landen als Ghana en Ivoorkust zijn mondiaal gezien goed voor 60% van de productie! De Forastero wordt gezien z’n opbrengst en middelmatige kwaliteit, meestal gemengd met andere rassen.

Trinitario: zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Trinidad. Een meer ziekte-resistente cacaosoort, maakt ongeveer 10% van de wereldproductie uit.

Nacional: uitsluitend verbouwd in Equador, maakt ongeveer 6% van het totaal uit.

Criollo: de meest edele der cacaovariëteiten. Maar een kleine 4% van de productie wordt door dit zeldzame, moeilijk te cultiveren en zeer duur cacao ras uitgemaakt. Een kilo van 100% criollo bonen kan met gemak enkele tientallen euro’s kosten. Zet dat maar eens af tegen de algemeen heersende chocolade prijs…

Een cacaoplantage wordt nooit aangelegd in mono-cultuur. Een cacaoboom kan niet tegen direct zonlicht. Cacaobomen staan dan ook meestal in de schaduw van andere bomen, bijvoorbeeld bananenbomen, palmen of zomaar in het midden van het tropisch regenwoud. Dit maakt de bewerking er dan ook niet makkelijker op.

Cocoa Horizons chocolade

Cacaoplantages worden meestal bewerkt door vele kleine onafhankelijke cacaoboeren, die maar enkele bomen daadwerkelijk in hun bezit hebben. En echte vuist tegen de opkopende handel kunnen deze boeren dan ook niet maken. Dat is ook de reden dat op het gebied van onderwijs en vakkennis er behoorlijk veel mis is binnen de totale cacao keten. De laatste jaren zijn er diverse programma’s ontstaan, die kleine en kwetsbare groepen van boeren proberen te beschermen en qua kennis op een hoger peil te brengen. De werkelijke macht ligt bij de collecterende tussenhandel, het is zelfs zo erg, dat de meeste cacaoboeren, voornamelijk in west Afrika, hun eigen product helaas nog nooit geproefd hebben. Dit is de reden dat er de laatste decennia diverse initiatieven zijn gestart om niet alleen de boeren te beschermen en een beter leven te garanderen op korte termijn, maar zeker om door middel van opleidingen hun kennis te vergroten.

Als men bedenkt dat momenteel een boom maar een rendement heeft van 25-30 % van z’n potentieel, dan is het zonder veel fantasie voor te stellen, dat als door opleiding het rendement kan groeien naar 45-60%, de boer een dubbel zo groot inkomen krijgt. Daarnaast, zeker zo belangrijk ter bescherming van het oerbos, hoeven er door verhoogde opbrengst per boom in verhouding veel minder nieuwe plantages te worden aangelegd, zelfs niet om aan een wereldwijd groeiende vraag te kunnen blijven voldoen. Door nu al aandacht aan de opleiding van de kinderen te schenken, met name er voor te zorgen dat de ouders een beter inkomen krijgen. Hierdoor is kinderarbeid niet meer noodzakelijk en kunnen de kinderen naar school gaan waardoor ook toekomstige generaties een beter bestaan opbouwen. Een van de bekendste initiatieven is Cocoa Horizons. Tasty Present maakt uitsluitend gebruik van Cocoa Horizons chocolade. Hierbij wordt de totale cacaoketen, van boer tot producent, gemonitord en veel extra aandacht besteed aan educatie van de boeren en hun directe omgeving.

Een gezegde dat perfect aansluit bij het principe van Cocoa Horizons; het verbeteren van de leefomstandigheden van cacaoboeren wereldwijd is ‘Give a man a fish and you will feed him for a day. Learn him how to fish and you will feed him a life time.’

Alle geledingen van de cacao keten, van boer tot consument, zijn gebaat bij een betere verdeling van de opbrengsten en een gegarandeerd kwalitatief fatsoenlijk leven voor alle betrokkenen. Dit kan alleen door alle geledingen van de keten, met name de zwaksten, weerbaar te maken tegen (financiële) krachten vanuit de markt. Dit is de enige manier om te kunnen garanderen dat ook in de nabije en verdere toekomst kan genoten worden van voortreffelijke chocolade producten voor een faire prijs.

Offerte of nog vragen?

Vul ons OFFERTEFORMULIER in, gegarandeerd ontvang je binnen enkele (werk) uren jouw offerte in je mailbus. Wij reageren razendsnel. Heb je nog een vraag? Maak dan gebruik van ons CONTACTFORMULIER.

Heerlijke chocolade geschenken

Bestel razendsnel jouw gepersonaliseerde chocoladegeschenken. Verstuur vandaag nog jouw eigen tekst ín chocolade, een foto óp chocolade of een letter ván chocolade. Kies, upload je afbeelding of boodschap, bepaal je tekst op de wenskaart en geef het afleveradres door; klaar. Per stuk of in grote aantallen. Doorgaans vandaag besteld, vandaag verzonden.

ChocoGiftbox 9 Sinterklaas SeizoenChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 9 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende sinterklaasdecoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

7,11
Op vooraad!
ChocoGiftbox 18 Sinterklaas Seizoen 198 gramChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 18 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende Sinterklaas-decoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

12,62
Op vooraad!
Chocolade Kerstboom Red Velvet (175 gram)Tasty Present Chocolade Algemeen 02

De Kerstkleur bij uitstek; warm-fluweelrood, oftewel Red Velvet. De meest sfeervolle kerstbedrukking op een chocolade kerstboom, maarliefst 175 gram. Heerlijk om alleen of met meerdere mensen van te genieten. Kerstchocolade in een wel heel bijzondere vorm. Dit kerstgeschenk is bij uitstek geschikt om per brievenbuspost te versturen. Bestel de chocolade kerstboom per stuk, of in grote hoeveelheden. Wij kunnen ze tot op de deurmat bij de ontvanger(s) afleveren.

9,75
Op vooraad!
Kies de gewenste letter en het formaat. Onze Extra Large letters zijn 200+ gram, Large 175 gram en Medium 80 gram. Je kunt per letter meteen de gewenste hoeveelheid bestellen.
Vanaf 3,49
Chocotelegram 14 GeschenkdoosChocotelegram 06

Breng je persoonlijke wens over in chocolade met onze Chocotelegram! Met 14 chocoladeblokjes is het mogelijk een geheel eigen tekst in chocolade samen te stellen. Type eenvoudig jouw tekst door middel van het chocolade-toetsenbord. Klik hiervoor op de knop "personaliseer je chocolade". Voeg emoticons of andere afbeeldingen toe om jouw persoonlijke chocolade telegram ook echt jóuw cadeau te maken. Voor bijna iedere gelegenheid zijn er afbeeldingen beschikbaar. Iets te vieren? Kies dan voor een taart, ballonnen of een champagnefles. Maar ook om bijvoorbeeld iemand een pluim te geven hebben we chocolaatjes, zoals een gekleurd 'goed gedaan' -duimpje. Het Chocotelegram wordt gemaakt van (h)eerlijke duurzaam geproduceerde Cocoa Horizons Belgische chocolade.

11,64
Op vooraad!
Pakket van 50 logoblokjesChocoImage 04

Een chocolade blokje, gemaakt van een laagje witte- en melk-chocolade, voorzien van je bedrijfslogo, tekst of afbeelding. De chocolaatjes worden individueel verpakt in een gouden tray met transparante deksel. Hierdoor ideaal om uit te delen op een beurs of evenement, of om bijvoorbeeld deze te presenteren op de receptiebalie. Door middel van een speciaal print procedé kunnen wij met eetbare kleurstoffen iedere gewenste afbeelding op chocolade printen.

47,00
Op vooraad!
Luxe Kerstbonbons 180 gramTasty Present Chocolade Algemeen 02

Sfeervolle geschenkdoos met heerlijke handgemaakte bonbons en aangevuld met 4 pralines met kerstmotief. Jouw eigen bedrijfslogo op de vier hoeken? Dat kan. Informeer naar de mogelijkheden. Onze chocolade is duurzaam geproduceerd, onder Cocoa Horizons certificering. 

14,34
Op vooraad!
Sinterklaas Duo 200 gramTasty Present Chocolade Algemeen 03

Is een keuze tussen chocoladeletter en kruidnoten moeilijk? Dan geef je ze toch allebei! Een heerlijke chocoladeletter S melk (80 gram) én een mix van gechocolateerde kruidnoten (120 g), samen in  een mooie geschenksleeve. 

8,95
Op vooraad!

Vragen?

Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar. Je kunt ons ook een e-mailbericht sturen of maak gebruik van ons contactformulier. Wil je een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van dit formulier.