Welkom bij Tasty Present

Wat is het verschil tussen een praline en een bonbon?

Home » Chocolade weetjes » Wat is het verschil tussen een praline en een bonbon?

Een praline of een bonbon

Afhankelijk van het land worden er diverse benamingen gebruikt voor gevulde chocoladeproducten. Nederland en Vlaanderen zijn eigenlijk de enige landen die het woord bonbon  gebruiken voor deze verrukkelijke chocolade creaties. In  bijna alle landen om ons heen gebruikt men de naam praline. Wij Nederlanders noemen chocolade met een vulling praline én bonbon. Eigenlijk bedoelen we altijd hetzelfde; een prachtige chocoladevorm, die gevuld is met een overheerlijke vulling. De Belg Neuhaus was de eerste die gevulde chocolade maakte; een vulling met een dun chocolade omhulsel. Hoor je trouwens het woord bonbon in Duitsland, dan bedoelen ze hier iets heel anders mee. Meestal hebben ze het dan over een gewoon snoepje. In Duitsland, Engeland, eigenlijk overal, noemt men de bonbon dan ook praline.  Er is geen verschil, dus noem deze lekkernij van chocolade zoals je wilt.

Welke naam gebruiken we het meest?

Wij denken dat in Nederland de naam bonbon het meest gebruikt wordt. Zeker zijn er regionale verschillen, in Limburg spreekt men bijna uitsluitend over een bonbon, als men een bonbon bedoelt. Daarnaast zal in de ambachtelijke chocolaterie, door de chocolatier zelf,  de naam praline vaker worden gebruikt voor zijn eigen creaties. Het is een meer internationale benaming, zeker als een chocoladeproducent meer buitenlandse afnemers heeft.

Hoe maak je een praline of bonbon

Er bestaan meerdere variaties van pralines, we beperken ons hierbij tot de twee meest voorkomende productiewijzen; de overtrokken bonbon en de gevormde bonbon.

De overtrokken bonbon of praline

De overtrokken bonbon spreekt eigenlijk al voor zich; hier maak je eerst de vulling. De vulling is bij een overtrokken praline altijd vast, dus er is hierbij nooit sprake van een  vloeibare vulling. Voorbeelden van vaste vullingen zijn; fruitmassa of gelei, nougatine of zelfs cake. Deze vulling maak je in platte bakplaten. En snijdt deze nadien in blokjes, net zo groot als je wenst. Het principe van een praline of bonbon is dat deze altijd in één of twee happen gegeten kan worden.  Als je de blokjes hebt gesneden worden ze met de hand of via een”overtrek-machine” overgoten met vloeibare chocolade; dat kan melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade zijn. Deze vloeibare chocolade laat, na afkoeling, een lekkere, niet te dikke laag knapperige chocolade achter. Min of meer een omhulsel van chocolade,  helemaal sluitend rond de vulling.

De vorm praline of vorm bonbon

De tweede manier van pralines of bonbons maken gaat met kunststof chocoladevormen. Deze vormen zijn er in duizenden variaties; van hartjes tot kogels, van kerstbomen tot paashaasjes en sterren. Maak je een vorm praline dan vul je de vormen met vloeibare chocolade, zijn alle hoekjes en gaten goed gevuld met chocolade, dan giet je de vorm weer leeg. Je houdt de vorm op z’n kop, en klopt alle overtollige chocolade eruit. Wat achter blijft in de vorm is een dun laagje chocolade. De chocoladevorm gaat nu in de koeling. De vloeibare chocolade in de vorm stolt dan. Deze “bakjes”van chocolade worden vervolgens gevuld met een vulling naar keuze. Vullingen zijn zó divers, de enige beperking ligt in de creativiteit van de chocolademaker. Je kunt het zo gek niet bedenken, zoet én hartig. De gewenste vulling spuit je tot enkele millimeters onder de bovenrand in de vorm. Daarna smeer je de bovenkant van de vorm (bovenop de vulling) af met vloeibare chocolade. Zo maak je de praline dicht aan de onderkant. Na koeling is de praline makkelijk uit de vorm te kloppen, en gereed voor consumptie.

Bonbons of pralines?

Ons maakt de naam niet uit; wij gebruiken willekeurig zowel de naam praline als bonbon voor onze gevulde choco verrassingen. Het belangrijkste is dat onze klanten weten wat ze krijgen; een heerlijke, gevulde chocolade creatie. Tasty Present heeft zowel een aantal verrukkelijke gevormde – als overtrokken- pralines, waarbij de vullingen bestaan uit maracuja, tiramisu, room-vanille, Liquor 43 etc.. Hiermee combineren we de meest verrukkelijke en luxe relatiegeschenken van chocolade, heerlijke kerstverrassingen, kerst chocolade, paas attenties voor personeel of kerst- of paas chocolade met logo.  Wil je kerst chocolade bestellen, bestaande uit handgemaakte, overheerlijke pralines? Gemaakt met veel passie en verrukkelijke ingrediënten, dan ben je aan het juiste adres. Vind je toch jouw keuze niet, vraag dan vanaf 100 stuks een vrijblijvende offerte aan.

LogoPralines

Naast de diverse handgemaakte praline (bonbon) kan je ook kiezen voor onze LogoPraline. Deze eveneens handgemaakte praline maken we met witte chocolade. Dit is nodig omdat we op iedere bonbon of praline een bedrukking aanbrengen. Deze bedrukking kan bestaan uit een foto, een logo, een tekst. Uitgangspunt is; jij bepaalt wat je op jouw praline of bonbon afbeeldt. De vulling, daar hebben we het nog niet over gehad, die bestaat uit hazelnoot-praliné (let op de é). Er is namelijk verschil tussen een praline; dit is een bonbon, en praliné; dit is een vulling. In dit geval is het hazelnoot-praliné. Een zacht-romige, hoogwaardige vulling, op basis van héél veel hazelnoten.

Per stuk, los of verpakt

Met LogoPralines of LogoBonbons bestel je de meest fantastische, gepersonaliseerde pralines of gepersonaliseerde bonbons. Je kunt jouw persoonlijk bedrukte bonbons los bestellen (te leveren per 100 stuks), of als uitdeelgeschenk, verpakt in een blistertje (te bestellen per 50 stuks). Deel ze uit op een beurs, als koffie praline, als geboortegeschenk of bij een huwelijk; succes verzekerd.

Foto op chocolade bedrukken

De LogoPraline is ook de basis van onze bekende chocolade foto. Tijdens het bestelproces binnen “chocolade bedrukken” op onze website, kies je eenvoudig het gewenste formaat. Kies je een Instagram-formaat, hierbij is de foto vierkant, en bestaat deze uit 16 pralines, ongeveer 12 x 12 cm. Of wil je toch liever een standaard foto-formaat, de foto is dan rechthoekig, en bestaat uit 24 bonbons, ongeveer 17 x 13 cm. Doe anders eens echt gek, kies voor een prachtig bewaarblik. Jouw foto verdeel je dan over 35 chocolade bonbons. En wat een formaat, jouw foto van bedrukte bonbons heeft een grootte van 17 x 23 cm.  Het summum van onze fotochocolade? Kies voor 60 Logopralines, die samen een oppervlak van 33 x 15 centimeter beslaan. Dit is wat betreft luxe chocolade met foto wel echt de top. Vandaag besteld; doorgaans vandaag verzonden, zelfs per stuk.

Luxe chocolade met logo of foto

Een LogoPraline heeft een formaat van 2.8 x 2.8 cm. Wil je een grotere praline? Dat kan. Kies dan de LogoPraline XL; dubbel zo groot, dubbel zo lekker en dubbel zo imposant.  Het formaat is 2.8 x 5.6. cm.  Druk hierop een langwerpig logo of een een kleine tekst. Je zult versteld staan van de uitstraling. Bijna alle bovenstaande chocolade foto’s; 16 pralines, 24 pralines en 60 pralines bestel je ook eenvoudig op basis van de LogoPraline XL. Dus bijvoorbeeld bij een Choco Foto met 16 “gewone” LogoPralines, kies je voor 8 LogoPralines XL. Het uiteindelijke formaat van de foto blijft exact gelijk.

Offerte of nog vragen?

Vul ons OFFERTEFORMULIER in, gegarandeerd ontvang je binnen enkele (werk) uren jouw offerte in je mailbus. Wij reageren razendsnel. Heb je nog een vraag? Maak dan gebruik van ons CONTACTFORMULIER.

Heerlijke chocolade geschenken

Bestel razendsnel jouw gepersonaliseerde chocoladegeschenken. Verstuur vandaag nog jouw eigen tekst ín chocolade, een foto óp chocolade of een letter ván chocolade. Kies, upload je afbeelding of boodschap, bepaal je tekst op de wenskaart en geef het afleveradres door; klaar. Per stuk of in grote aantallen. Doorgaans vandaag besteld, vandaag verzonden.

ChocoGiftbox 9 Sinterklaas SeizoenChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 9 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende sinterklaasdecoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

5,77
Op vooraad!
ChocoGiftbox 18 Sinterklaas Seizoen 198 gramChocoGiftBox 01

Niet wéér een chocoladeletter geven? Kies dan voor een geschenkdoos met 18 chocolaatjes voorzien van een viertal verschillende Sinterklaas-decoraties. Heerlijk om te geven, lekker om te krijgen.

10,85
Op vooraad!
Chocolade Kerstboom Red Velvet (175 gram)Tasty Present Chocolade Algemeen 02

De Kerstkleur bij uitstek; warm-fluweelrood, oftewel Red Velvet. De meest sfeervolle kerstbedrukking op een chocolade kerstboom, maarliefst 175 gram. Heerlijk om alleen of met meerdere mensen van te genieten. Kerstchocolade in een wel heel bijzondere vorm. Dit kerstgeschenk is bij uitstek geschikt om per brievenbuspost te versturen. Bestel de chocolade kerstboom per stuk, of in grote hoeveelheden. Wij kunnen ze tot op de deurmat bij de ontvanger(s) afleveren.

8,75
Op vooraad!
Kies de gewenste letter en het formaat. Onze Extra Large letters zijn 200+ gram, Large 175 gram en Medium 80 gram. Je kunt per letter meteen de gewenste hoeveelheid bestellen.
Vanaf 3,12
Chocotelegram 14 GeschenkdoosChocotelegram 06

Breng je persoonlijke wens over in chocolade met onze Chocotelegram! Met 14 chocoladeblokjes is het mogelijk een geheel eigen tekst in chocolade samen te stellen. Type eenvoudig jouw tekst door middel van het chocolade-toetsenbord. Klik hiervoor op de knop "personaliseer je chocolade". Voeg emoticons of andere afbeeldingen toe om jouw persoonlijke chocolade telegram ook echt jóuw cadeau te maken. Voor bijna iedere gelegenheid zijn er afbeeldingen beschikbaar. Iets te vieren? Kies dan voor een taart, ballonnen of een champagnefles. Maar ook om bijvoorbeeld iemand een pluim te geven hebben we chocolaatjes, zoals een gekleurd 'goed gedaan' -duimpje. Het Chocotelegram wordt gemaakt van (h)eerlijke duurzaam geproduceerde Cocoa Horizons Belgische chocolade.

10,35
Op vooraad!
Pakket van 50 logoblokjesChocoImage 04

Een chocolade blokje, gemaakt van een laagje witte- en melk-chocolade, voorzien van je bedrijfslogo, tekst of afbeelding. De chocolaatjes worden individueel verpakt in een gouden tray met transparante deksel. Hierdoor ideaal om uit te delen op een beurs of evenement, of om bijvoorbeeld deze te presenteren op de receptiebalie. Door middel van een speciaal print procedé kunnen wij met eetbare kleurstoffen iedere gewenste afbeelding op chocolade printen.

42,00
Op vooraad!
Luxe Kerstbonbons 180 gramTasty Present Chocolade Algemeen 02

Sfeervolle geschenkdoos met heerlijke handgemaakte bonbons en aangevuld met 4 pralines met kerstmotief. Jouw eigen bedrijfslogo op de vier hoeken? Dat kan. Informeer naar de mogelijkheden. Onze chocolade is duurzaam geproduceerd, onder Cocoa Horizons certificering. 

12,75
Op vooraad!
Sinterklaas Duo 200 gramTasty Present Chocolade Algemeen 03

Is een keuze tussen chocoladeletter en kruidnoten moeilijk? Dan geef je ze toch allebei! Een heerlijke chocoladeletter S melk (80 gram) én een mix van gechocolateerde kruidnoten (120 g), samen in  een mooie geschenksleeve. 

8,75
Op vooraad!

Vragen?

Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar. Je kunt ons ook een e-mailbericht sturen of maak gebruik van ons contactformulier. Wil je een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van dit formulier.

This site is registered on wpml.org as a development site.