Wat kost een auto; dat is nét zo’n vraag. Prijs is immers relatief. Hoog laag, het is maar net wat je verwachting is, waar je naar op zoek bent? Zo is het ook met chocolade Sinterklaasletters. Er zijn natuurlijk duizenden verschillende chocoladeletters. Het belangrijkste is; welke kwaliteit zoek je, en, misschien nog veel belangrijker; voor wie. Dus wat is de toepassing die je voor ogen hebt met de letter(s)? Zoek je één of meer chocoladeletters voor vrienden, familie of jezelf, dan stel je gegarandeerd heel andere eisen aan de Sinterklaasletter, dan wanneer je 1000 stuks wilt kopen voor collega’s of relaties.
Wat het weten waard is; je zult je verbazen hoeveel mensen in de Sinterklaasperiode chocoladeletters voor zichzelf kopen. Zo’n speciale letter is en blijft onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, hoe oud je ook bent. Hierdoor hoort het hebben en het eten van een chocoladeletter bij het ritueel. Nét jezelf in de Sinterklaassfeer brengen, nét jezelf verwennen en wellicht zelfs wegdromen naar je eigen kindertijd. Ook toen was een letter krijgen een vast onderdeel van de Sinterklaasbeleving.
Er zijn meerdere factoren die de prijs van de chocolade Sinterklaasletter bepalen. We noemen er een paar op:
Over de receptuur kunnen we uren vertellen. Iedere producent (die zichzelf serieus neemt) is ervan overtuigd dat hij of zij de lekkerste chocolade verkoopt die er is. Dat heeft natuurlijk met persoonlijke voorkeuren van de chocolatier te maken, óf het is een afgewogen keuze op basis van prijs. Voor beide afwegingen is iets te zeggen.
Cacaobonen zijn de basis van iedere chocolade; melk, wit of puur. Je betaalt wat je bestelt en je krijgt wat je betaalt. Ook in de cacaowereld zijn er enorm grote verschillen in kwaliteit. De meeste cacao (ongeveer 60%) komt uit west Afrika (Ghana en Ivoorkust). Deze bonen worden op de wereldwijde termijnmarkt aangeboden. Dus ook het moment van kopen van de cacaobonen is al zeer bepalend voor de uiteindelijke chocoladeprijs.
Daarna volgt de volgende stap in de productie van chocolade. Hiermee bedoelen we het verwerken van de cacaobonen. Vanaf dat moment ontstaan er voor de bereiding van de uiteindelijke chocolade twee belangrijke ingrediënten; cacaoboter en cacaomassa. Hierbij komt ook de meeste vakmanschap aan de kant van de chocoladeproducent kijken. Het is eigenlijk net als bij wijn, waarbij twee naast elkaar liggende wijngaarden twee totaal verschillende wijnen kunnen produceren. Niet alleen de druif is zaligmakend. Nee, ook de wijnboer (in geval van de chocolade, de chocoladeproducent) kan er door zijn vakmanschap iets moois van maken. Of hij maakt er, bij een gebrek aan passie en kennis, gewoon bagger van.
Om chocolade te maken voegt men ingrediënten toe; melkpoeder, suiker en vanille. Net als bij de bonen, is ook hier de herkomst én de schaarste op het moment van aankoop belangrijk voor de prijs. Veel Europese producenten gebruiken uitsluitend EU melkpoeder, anderen kopen deze op de wereldwijde markt. Dat geldt ook voor suiker. Ook hier is er veel prijsverschil tussen de verschillende ingrediënten. Daarnaast is het gebruik van aroma heel belangrijk voor de smaak van de chocolade; vanille. Hier kunnen producenten kiezen uit vanilline , natuurlijk vanille aroma of echte vanille. Onnodig om uit te leggen wat prijstechnisch het verschil is. Als laatste onderdeel kunnen we ook nog de emulgator; soja-lecithine, vermelden. Ook deze is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en prijzen.
Het uiteindelijke resultaat is de basischocolade. Eigen recepten, soms al generaties lang in het (familie-) bedrijf, blijven het geheim van de smid. Daaruit blijkt ook de liefde voor het chocolade vak. Een recept maken, waar jij als producent hélemaal achterstaat. Dat is de uitdaging. Zo’n recept ontstaat door het variëren met cacao-massa, cacaoboter, melkpoeder en suiker. Miljoenen verschillende variaties in smaak zijn mogelijk. Laat je eigen smaak dan ook bepalend zijn voor je keuze. Is het lekker, voldoet deze smaak aan jouw persoonlijke wensen? En ben je bereid de prijs te betalen, dan heb je een goede keus gemaakt. Ook hier is het net als bij wijn, de duurste hoeft (voor jou) niet altijd de lekkerste te zijn.
Chocoladeletters worden gegoten, dit gebeurt met vloeibare chocolade, in polycarbonaat vormen van A tot en met Z, in allerlei maten. Hoe men produceert is eigenlijk het meest bepalend voor de prijs; giet men de vorm met de hand, of gebeurt de productie machinaal, met metersgrote vormen in een gesloten circuit. Dat handwerk duurder is, dat mag duidelijk zijn. Om dit te verduidelijken het volgende. Een handwerk chocolatier maakt met vier personen 2000 letters, een machinaal werkende producent, met een gesloten mouleer-systeem, maakt met minder mensen er 50 000. Mensen kosten steeds meer geld, logisch dat men zoekt naar zo weinig mogelijk “handjes ” aan de productieband. Maar dát is wel wat het verschil maakt. Daar hebben we geen waardeoordeel over. De basischocolade is en blijft het belangrijkste ingrediënt.
Grote, machinaal werkende producenten maken dan ook meestal de letters voor grote retailers; Jamin, Hema, AH, Sligro etc. , daar is prijs een belangrijk item. Daar is niets mis mee, maar daarin zit geen flexibiliteit; men produceert in de zomer, levert uit in de herfst, en verkoopt wat men heeft ingekocht; niet meer, niet minder. Dus als je 1000 keer een K in melkchocolade wilt bestellen, zullen de ketens al snel nee moeten verkopen. Voor de relatiegeschenkenmarkt is dit een ander verhaal. Een chocoladeletter specialist produceert meestal wat gevraagd wordt. Alles wordt gemaakt, zoals de markt vraagt. Deze flexibiliteit heeft natuurlijk ook een prijs. Dit komt door het maken van kleine ranges, het steeds weer moeten opstarten van de productie (melk- wit of puur) en het vaker (met de hand) mooi decoreren met opgespoten chocolade rozetten of het toevoegen van een bedrijfslogo.
In Nederland vliegen er jaarlijks méér dan 22 miljoen letters over de toonbank, hiervan het grootste gedeelte als geschenk. Bij chocoladeletters voor zakelijke klanten is de beginletter van een bedrijfsnaam (in grotere aantallen) erg belangrijk. Neem als voorbeeld een bedrijf als Q Music, voor hen is het moeilijk om een leverancier te vinden, die enkele duizenden letters Q op voorraad heeft liggen. Zeker als, bij zo’n weinig voorkomende letter als een Q, de keus valt op wit of puur. De zakelijke markt maakt dan ook maar weinig gebruik van massa-geproduceerde letters, simpelweg omdat hun eisen aan de letters anders zijn. Alle letters moeten naar keuze zijn, alle letters moeten hetzelfde verpakt zijn en zeker bij personalisatie (denk aan een bedrijfslogo op de letter of een eigen geschenkdoos) dan komt alleen de zelf producerende chocoladeproducent nog in aanmerking. Dat dat andere prijzen zijn, is evident. Hand-, en maatwerk vs machinale productie.
Ook qua uitstraling en verpakking heb je veel keuze. Van een eenvoudig gesloten doosje, tot een luxe gevouwen schuifdoos. Ook hier is er duidelijk een prijsverschil. Dat prijsverschil kan tot enkele tientallen eurocenten per doosje bedragen. Dus, het komt er op neer; er is zoveel keuze, er zijn zoveel letters. Wellicht is voor jou, omdat je strikt aan een budget gebonden bent, een machinaal geproduceerde letter de beste oplossing, misschien zoek je meer flexibiliteit of meer uitstraling, en ben je bereid deze meerprijs te betalen, dan is misschien een ietwat duurdere letter jouw beste keuze. Wil je personaliseren, denk hierbij aan een bedrijfslogo of naam van de ontvanger op de letter, dan is een gespecialiseerde chocoladeletter leverancier, die liefst het hele proces zelf in de hand heeft, voor jou de enige optie.
Letters worden in verschillende kwaliteiten, maar ook in verschillende gewichten aangeboden. Bijvoorbeeld: 65 , 135, 150, 175, 200 of 235 gram, en alles wat daar nog tussen zit. Kijk dus duidelijk naar formaat, prijs en gewicht. Misschien is het beter, als je een beperkter budget hebt, om te kiezen voor een kleinere letter voor dezelfde prijs. Maar net zo logisch is het om de grootste letter voor de laagste prijs te kiezen. Jouw belangrijkste afweging moet zijn; voor wie is het, wat is het budget en wat is het doel van deze speciale letteractie. Dus, met welke keuze realiseer ik mijn doel het beste? Wat let je, als het écht een budgetverhaal betreft, een mix te maken van diverse letters. Prijzen in Nederland variëren van € 0,99 tot € 1,35, tot méér dan 15,00 per letter. Overtuig jezelf van de kwaliteit, dan kan je bijna geen verkeerde keuze maken. Je bent immers wat je geeft.
Veel wijsheid gewenst, met het maken van de juiste keuze. Mocht je er niet uitkomen? We helpen je natuurlijk graag!
Vul ons OFFERTEFORMULIER in, gegarandeerd ontvang je binnen enkele (werk) uren jouw offerte in je mailbus. Wij reageren razendsnel. Heb je nog een vraag? Maak dan gebruik van ons CONTACTFORMULIER.
Bestel razendsnel jouw gepersonaliseerde chocoladegeschenken. Verstuur vandaag nog jouw eigen tekst ín chocolade, een foto óp chocolade of een letter ván chocolade. Kies, upload je afbeelding of boodschap, bepaal je tekst op de wenskaart en geef het afleveradres door; klaar. Per stuk of in grote aantallen. Doorgaans vandaag besteld, vandaag verzonden.
Hé, ik word verrast met Kerstmis Een kerstboom van chocolade om van te watertanden. Stel je voor; je krijgt een pakketje per post rond de kerstdagen. De afzender is je werkgever. Het...
meer lezenEn de winnaar is? Welke chocoladeletter er het meest verkocht wordt, dat zal wel duidelijk zijn. Dat is de S. De S wordt namelijk gebruikt door iedereen die het even niet weet,...
meer lezenKerstmis, de beste tijd om een “sweet message”te versturen Rond Kerstmis wil iedereen graag aan zijn relaties, familie, collega’s, vrienden of bekenden de beste wensen overbrengen. Het liefst met een tekst die...
meer lezenWij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar. Je kunt ons ook een e-mailbericht sturen of maak gebruik van ons contactformulier. Wil je een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van dit formulier.