Duurzame chocoladeletters

Bij het geven van een chocoladeletter wordt tegenwoordig naast de smaak, prijs en verpakking ook steeds meer gekeken naar de duurzaamheid van de chocolade. Door o.a. de strijd van de Groene Sint tegen "foute chocoladeletters", weet iedereen inmiddels wel dat het beter is om een duurzame chocoladeletter te geven.

In de loop der jaren zijn er verschillende keurmerken voor "goede chocolade" ontstaan, zoals Fairtrade, UTZ Certfied, Rainforest Alliance.
​ChocoABC werkt alleen met 100% UTZ Certified chocolade van het Belgische merk Barry Callebaut.

Een mooi initiatief, maar wat betekent UTZ Certfied nou eigenlijk?


UTZ Certified staat garant voor chocolade van uitmuntende kwaliteit, op een duurzame wijze verbouwd en verhandeld met respect voor zowel boeren als het milieu. UTZ Certified wordt ondersteund door Solidaridad, Oxfam Novib en WWF.


UTZ (spreek uit ‘oets’) is afkomstig uit het Maya en betekent ‘goed’. UTZ-CERTIFIED is een wereldwijd certificeringsprogramma voor duurzame agricultuur producten. De oorsprong ligt in de koffiesector, maar het programma is inmiddels uitgebreid naar de productie van cacao, palmolie en thee.


Zo’n zestig procent van de cacao is afkomstig uit Ivoorkust. ’s Werelds grootste cacaoproducent kampt met uitgeputte landbouwgrond, verouderde cacaobomen en hoge ziektedruk. Door het UTZ-Programma worden lokale boeren en telers geholpen om over te stappen op duurzame productiemethodes die zowel de kwaliteit van hun product waarborgen als de opbrengst van hun werk verhogen. Hierdoor gaat hun levensstandaard omhoog, wordt de natuur ontzien en is de chocolade van constante, hoge kwaliteit. UTZ CERTIFIED werkt hierin nauw samen met ontwikkelingsorganisatie Solidaridad.
Meer informatie over de UTZ-Certified is te vinden op
www.utzcertified.org