Welkom bij Tasty Present

Van cacaoboon tot chocolade

Home » Chocolade weetjes » Van cacaoboon tot chocolade

Om de lekkerste chocolade te krijgen, werken wij met de allerbeste ingrediënten en -héél belangrijk- de beste recepten. Al onze chocolade is van het Belgische topmerk Barry Callebaut. In deze blog nemen we je mee in het proces van cacaoboon tot -uiteindelijk gepersonaliseerde- chocolade.

Het maken van échte kwaliteitschocolade is een ambachtelijk en tijdrovend proces. Zo worden bijvoorbeeld onze chocoladeletters niet volledig machinaal gemaakt, maar op een ambachtelijke semi-handmatige wijze. Veel van onze producten worden bijvoorbeeld met de hand gegoten. Het is deze extra liefde die je ook terugziet aan het product en vooral proeft!

Het oogsten van de cacaobonen

De cacaoboom groeit in landen rond de evenaar. De grootste producenten zijn de Ivoorkust en Ghana. Het begint allemaal met de bloemen die groeien op de stam van de cacaoboom. Na bevruchting groeien de bloemen uit tot een gekleurde vrucht. Een cacaoboom produceert gemiddeld één tot twee kilogram bonen per jaar. De langwerpige vruchten worden door de boeren op het juiste moment geoogst door ze af te snijden met en kapmes. In elke boon zitten ongeveer 50 bonen en één enkele boon weegt ± 1 gram. Om je een idee te geven, er zijn ongeveer 50 cacaobonen nodig voor het maken van één chocoladeletter van ongeveer 80 gram.

Vervolgens worden de bonen met vruchtvlees en al vijf dagen bewaard in manden of onder de grond. Hierdoor worden de bonen door bacteriën en schimmels gefermenteerd. Op dit moment zijn ze al van kleur verandert en smaken ze al naar chocolade. Vervolgens worden ze een aantal dagen in de zon gedroogd en gaan ze in grote zakken op transport. Op deze wijze wordt er jaarlijks gemiddeld maar liefst 3.5 miljard kilo aan bonen geproduceerd!

Transport, aankomst en kwaliteitscontrole

Veelal worden de met bonen gevulde zakken per schip naar de bestemming getransporteerd. Eenmaal aangekomen in de fabriek, worden er van diverse zakken monsters genomen die representatief zijn voor de hele partij. Deze monsters worden getest op allerlei verschillende componenten: van vochtgehalte tot vetgehalte.

Het samenstellen van de blend

De cacaoboon is een natuurlijk product, wat betekent dat de smaak van de bonen varieert. Op basis van diverse monsters van de binnengekomen cacaobonen, wordt een smaakprofiel samengesteld. In het geval van onze Barry Callebaut chocolade wordt er een blend samengesteld van bonen afkomstig uit drie verschillende landen.

Het roosteren van de cacaobonen

Vervolgens gaan de bonen door een zogenaamde ‘breker’. Deze splijt de boon waardoor alleen de kern overblijft. Deze kern noemen we de ‘nib’. Deze nibs worden geroosterd op 140 graden. Na dit proces worden de nibs geblust met water om het proces direct te stoppen. Vervolgens worden de cacaobonen gezeefd om het afval te scheiden.

Van bonen naar cacaomassa

Na het roosteren van de cacaobonen worden de nibs kleiner en kleiner gemalen. Op deze wijze wordt een vloeibaar en krachtig cacao-extract gemaakt. Dit extract is het hart en de ziel van onze chocolade! Een zeer essentiële stap in het proces, die de smaak, het karakter en de intensiteit bepaalt.

De overige ingrediënten

Voor het maken van diverse chocolade, worden verschillende ingrediënten gebruikt, waaronder cacaoboter, cacaomassa, melkpoeder, melk, suiker en smaakstoffen. Bij het maken van bijvoorbeeld witte chocolade wordt geen cacaomassa gebruikt en bij het maken van pure chocolade geen melkpoeder. Alle nauwkeurig geselecteerde en afgewogen ingrediënten worden vervolgens vermengd tot een gladde, vloeibare massa. Hierbij worden rollen gebruikt om de deeltjes steeds verder te verfijnen. Op die manier ontstaan de fijnst mogelijke deeltjes in het chocolademengsel, wat de chocolade letterlijk een glad en zijdezacht mondgevoel geeft wanneer je deze proeft.

De chocolade concheren

Vervolgens wordt de chocolademassa verwarmt en ondergaat het een proces wat we ‘concheren’ noemen. Tijdens dit concheren wordt de chocolade gekneed waardoor de vetzuren en het vocht uit de massa worden onttrokken. Tijdens het concheren krijgt chocolade zijn uiteindelijke smaak. Daarom houden veel chocoladefabrikanten dit proces dan ook geheim.

De chocolade temperen

Tenslotte moet de chocolade ‘temperen’. De chocolade wordt op de juiste temperatuur gebracht, waardoor het mooi gaat glanzen en hard wordt. Vervolgens kan de chocolade in de juiste vormen worden gegoten.

Het produceren van onze chocolade is dus een bijzonder ambachtelijk en daarmee ook complex proces. Het draagt zorg voor de beste kwaliteit chocolade voor onze klanten. Dat zie je en dat proef je vooral!

En tenslotte: personaliseren

Wij zijn de nummer één in het personaliseren van allerlei soorten chocoladeproducten. Denk hierbij aan bonbons waar wij bijvoorbeeld jouw bedrijfslogo of welke foto dan ook kunnen afdrukken. Chocoladeletters en -cijfers die we voorzien van een marsepeinen schildje met jouw logo of een andere afbeelding. Chocolade wenskaarten in diverse vormen met een eigen afbeelding. En natuurlijk onze eigen Chocotelegram® waarbij je een eigen tekst kunt samenstellen van de lekkerste chocolade.

Als kerst op de taart kunnen we deze heerlijke producten, verpakken en versturen in een gepersonaliseerde verpakking. Ook deze kunnen we voorzien van bijvoorbeeld een logo of een afbeelding naar keuze.

Offerte of nog vragen?

Vul ons OFFERTEFORMULIER in, gegarandeerd ontvang je binnen enkele (werk) uren jouw offerte in je mailbus. Wij reageren razendsnel. Heb je nog een vraag? Maak dan gebruik van ons CONTACTFORMULIER.

Vragen?

Wij zijn op werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur telefonisch bereikbaar. Je kunt ons ook een e-mailbericht sturen of maak gebruik van ons contactformulier. Wil je een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van dit formulier.

This site is registered on wpml.org as a development site.